35 εκατομμύρια αφίξεις το 2021 στην Ελλάδα και έσοδα 19-20 δισ.ευρώ

35 εκατομμύρια αφίξεις το 2021 στην Ελλάδα και έσοδα 19-20 δισ.ευρώ

Χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό θα μπορούσε να προσελκύσει η Ελλάδα, αξιοποιώντας τη τρέχουσα συγκυρία, με απαραίτητες προϋποθέσεις όμως την εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, το σταθερό φορολογικό περιβάλλον και τη μείωση της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με τον Consulting Managing Partner της Deloitte στην Ελλάδα, κ. Βασίλη Καφάτο. Ο κ. Καφάτος σημείωσε πως στην χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ οι έρευνες διεθνώς δείχνουν πως υπάρχει σαφής συσχέτιση του επιπέδου των ξένων επενδύσεων σε μια χώρα με την επίδοσή της στον χώρο της κοινωνικής προόδου, η Ελλάδα, αν και παρουσιάζει υψηλή θέση στον δείκτη της κοινωνικής προόδου, εμφανίζει πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν δείκτη συσωρευμένων επενδύσεων.

Πάνω από 130 εκατ.ευρώ έχει επενδύσει ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία 3,5 χρόνια, ενώ στα επόμενα χρόνια θα επενδύσει άλλα 250 εκατ.ευρώ σε προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της Dimera, κ. Αρτούρ Νταβιντιάν. Αναφερόμενος στις επενδύσεις, σημείωσε πως η ΣΕΚΑΠ, την οποία απέκτησε ο όμιλος πριν από λίγα χρόνια, πέρασε πέρυσι στην κερδοφορία, όπως και το ξενοδοχείο Makedonia Palace, το οποίο μάλιστα ανακαινίζεται στο πλαίσιο επένδυσης 10-12 εκατ.ευρώ. Επίσης ανέφερε πως ο όμιλος συμμετείχε επιτυχώς και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Νταβιντιάν υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετήσει η Ελλάδα ένα επίσημο επενδυτικό πλαίσιο, με την εκάστοτε κυβέρνηση να ελέγχει ετησίως αν αντιστοιχούν οι προθέσεις των επενδυτών με την έμπρακτη επενδυτική δραστηριότητά τους και αν υπάρχει απόκλιση, να υιοθετεί διαφορετική προσέγγιση. «Οι άμεσες επενδύσεις θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από την κυβέρνηση, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση» ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατό να υπάρχουν φορολογικές ρυθμίσεις αναδρομικά, που αιφνιδιάζουν τους επενδυτές. «Οι επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι πιο ευπρόσδεκτοι από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε.

Το ζήτημα των επιχειρηματιών από πεποίθηση και όχι από ανάγκη μέσα στην κρίση έθεσε ο managing partner της Ernst & Young, κ. Πάνος Παπάζογλου. «Δεν έχουμε αρκετούς επιχειρηματίες στη χώρα. Είμαστε στον όγδοο χρόνο μιας πολύ βαθειάς κρίσης και ακομη ψάχνουμε τι θα μας βγάλει από αυτή, ενώ πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών. Έχουμε συζητήσει όμως πολύ λίγο για τις ευθύνες της επιχειρηματικής τάξης στην Ελλάδα, μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής τάξης, που έχασε και την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεχωρίζοντας πάντως την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, για την περιοχή του Βορρά είπε ως υπάρχουν καλές ειδήσεις, επικαλούμενος τις εξελίξεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό, στα αεροδρόμια «Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος» και στην πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ τουριστικών φιλέτων.

Κεφάλαια ύψους 700 εκατ.δολ. έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής στα Μεταλλεία Κασσάδρας, ενώ η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει το 1 δισ.δολ., όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, κ. Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την επόμενη 20ετία 3 δισ.ευρώ. θα κατευθυνθούν σε φόρους και μισθούς εργαζομένων, οι οποίοι σήμερα φτάνουν τους 2.200. Μόνο φέτος, δε, πληρώθηκαν 30 εκατ.ευρώ. σε ντόπιους προμηθευτές. Ο κ. Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε και στις περιπέτειες της επένδυσης, τονίζοντας πάντως πως έχει 16 θετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η μεγαλύτερη επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» σημείωσε.

Τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στην προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, αλλά και της ευημερίας, της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια περιοχή που βιώνει μεγάλες αναστατώσεις και προκλήσεις, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του ΟΣΕΠ, πρέσβης, κ. Μιχαήλ Χρηστίδης.

Από την επένδυση του ιδιώτη επενδυτή στο έργο επέκτασης της 6ης προβλήτας θα κριθεί η πρόθεση του να αναπτύξει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε μεσαίου μεγέθους λιμένα, ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ, κ. Δημήτρης Μακρής. Μάλιστα, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να διερευνήσουν μια ακόμη φορά τις δυνατότητες του λιμανιού Θεσσαλονίκης και να καταθέσουν ικανοποιητικές προσφορές. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης στη Βόρεια Ελλάδα» σημείωσε.

Περί τα 35 εκατομμύρια αφίξεις εκτιμάται ότι θα υποδεχθεί το 2021 η Ελλάδα, ενώ τα άμεσα τουριστικά της έσοδα αναμένεται να κινηθούν στα 19-20 δισ.ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά οι μεταφορές. Τις εκτιμήσεις αυτές, που βασίζονται στην τελευταία μελέτη της McKinsey και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μετέφερε από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε πως τα τουριστικά έσοδα το 2016 θα είναι οριακά αυξημένα σε σχέση με αυτά του 2015, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 14,2 δισ.ευρώ. Τόνισε μάλιστα πως από το 2010 μέχρι σήμερα τα τουριστικά έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 40%, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 25%. Εν τω μεταξύ ανέφερε πως φέτος για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία η Ελλάδα ξεπέρασε σε αφίξεις τη γειτονική Τουρκία. (27,5 εκατομμύρια αφίξεις στην Ελλάδα φέτος, 26 εκατομμύρια αφίξεις στην Τουρκία), εξαιτίας των δυσμενών συγκυριών στην γείτονα.

Θεσσαλονίκη 14 Οκτωβρίου