Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Βιομηχανίας κας Θεοδώρας Τζάκρη στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, με πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ. Υποδομές, «Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη» και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων στο επίκεντρο της συζήτησης

Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Βιομηχανίας κας Θεοδώρας Τζάκρη στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, με πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ. Υποδομές, «Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη» και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων στο επίκεντρο της συζήτησης

Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Σταυροχώρι Κιλκίς, με πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ, συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιας για θέματα Βιομηχανίας, κυρίας Θεοδώρα Τζάκρη στις εγκαταστάσεις της ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ.Κ ΑΕ, που είναι ο φορέας διαχείρισης της Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Πρόεδρος της ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ.Κ ΑΕ κ. Βασίλειος Σεργιαννίδης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Παραστατίδης, και εκπρόσωποι των εταιρειών ΑΛΟΥΜΥΛ ΑΕ, ΚΛEEMAN ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, ΓΙΟΥΡΙΜΑΚ ΑΕ και ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΒΕΕ.

Απ΄ τον Πρόεδρο της ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ.Κ ΑΕ κ. Βασίλη Σεργιαννίδη αναλύθηκαν τα χρονίζοντα προβλήματα της βιομηχανικής περιοχής τα οποία επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της, αποτελούν αντικίνητρα για υποψήφιους νέους επενδυτές και προσκόμματα στην καθημερινή λειτουργία των είδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Τα κυριότερα από τα προβλήματα που συζητήθηκαν, είναι:

  • Σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙΠΕ με την υφιστάμενη γραμμή: ενώ είχε εξασφαλιστεί σχετική πίστωση 7,2εκ.€, λόγω της κυβερνητικής αλλαγής δεν προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες.
  • Οδική σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς με το δρόμο Κιλκίς – Δοϊράνης: ενώ έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, το έργο θα πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί άμεσα σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
  • Μετεξέλιξη της ΒΙΠΕ του Κιλκίς σε Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ): επειδή ακριβώς η ΒΙΠΕ Κιλκίς κατέχει στρατηγική γεωγραφική θέση και στα όρια της λειτουργούν εταιρείες μεγάλου εξαγωγικού κύκλου εργασιών, οι οποίες μάλιστα την εποχή της οικονομικής κρίσης αυξάνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και συνολικά τον κύκλο εργασιών τους, προτάθηκε η ΒΙΠΕ Κιλκίς να χαρακτηριστεί Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) αφού: 1) Είναι πλήρως οριοθετημένη, 2) Είναι αυτοδιοικούμενη με φορέα διαχείρισης τη ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ.Κ ΑΕ, και 3) Μπορεί άμεσα να υποστηρίξει τη λειτουργία τελωνειακής αρχής με την παραχώρηση χώρων του υπάρχοντος διοικητικού κέντρου ή την άμεση κατασκευή από τον φορέα διαχείρισης (ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ.Κ ΑΕ) κατάλληλου χώρου στην είσοδο της ΒΙΠΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας η κα Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, και ειδικά για όσες είναι εγκατεστημένες στην παραμεθόριο περιοχή. Όμως, τόνισε τη χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την έγκριση εξαίρεσης και τη δημιουργία ουσιαστικά ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά το μεγάλο θέμα των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, η κα Τζάκρη ανέλυσε το σχέδιο αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων που σχεδιάζει η Κυβέρνηση μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος το οποίο θα προκηρυχθεί εντός του 2016. Η κα Τζάκρη υπογράμμισε ότι για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων πρέπει να συντρέχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

1) τα κτίρια και τα μηχανήματα της υπό αναδιάρθρωσης επένδυσης θα πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση,

2) οι προηγούμενοι επιχειρηματίες ουσιαστικά να έχουν «αποξενωθεί» απ΄τη διοίκηση της συγκεκριμένης επιχείρησης, και,

3) οι υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις να είναι χωροθετημένες εντός συγκεκριμένης βιομηχανικής περιοχής (ΒΙΠΕ).

Τέλος, πρότεινε τόσο η σιδηροδρομική, όσο και η οδική σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς να ενταχθούν άμεσα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας ούτως ώστε να υπάρξουν οι σχετικές προκηρύξεις των έργων εντός του 2016 και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν.

 

Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2015